person holding syringe

Skal børn vaccineres mod covid-19?

Dette spørgsmål debatterer Professor Christine Stabell Benn i et indlæg på din LinkedIn-profil d. 5. august 2021. Hun skriver om det i forbindelse med at Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm har nævnt i medierne, at myndighederne på et tidspunkt må tage stilling til om børn skal vaccineres.

Christine Stabell Benn hylder muligheden for debat, og ser følgende forhold inddraget i debatten:

1) Sikkerhed: Der er tale om helt nye vacciner, som ikke har været testet grundigt. I det studie, der ledte til vaccination af 12-15-årige, var der 3-fold øget risiko for alvorlige bivirkninger blandt de vaccinerede. Vi ved intet om vaccinernes effekter ud over de første måneder. Bl.a. er det nu klart, at vacciner har uspecifikke effekter på immunforsvaret, men det er de nye vacciner ikke testet for. Vi kan på ingen måde udelukke, at børn kan blive mere syge af at blive vaccineret.

2) Naturlig vs. vaccineimmunitet: Alt tyder på, at man får en stærkere og bredere immunitet efter naturlig infektion end efter vaccination. Det kender vi fra andre infektioner, og det ser vi også for SARS-CoV2 (. Vaccinerer vi børn, så får de ikke mulighed for at danne naturlig immunitet.

3) Tæmning af SARS-CoV2: De fleste eksperter er enige om, at SARS-CoV2 bliver endemisk ligesom de øvrige Coronavira. Den hurtigste måde at sikre transitionen på, er at vaccinere de sårbare og derefter lade virus cirkulere, så man får den primære infektion i barndommen, hvor sygdommen er mild, og derefter regelmæssigt boostes, så immuniteten vedligeholdes . På den måde får vi gjort SARS-COV2 til en børnesygdom snarere end en vaccinesygdom.

4) Senfølger: Heldigvis får børn meget sjældent senfølger af SARS-CoV2. Et nyt studie af børn, der havde symptomatisk COVID-19, viser lav risiko og god prognose, og det var vel at mærke kun 27% af de inficerede børn, der havde symptomatisk COVID-19.

5) Mutationer: Hvis man vil gøre noget for at forebygge mutationer, så skal man vaccinere ældre/sårbare i lavindkomstlande snarere end børn i højindkomstlande. På den måde redder man også liv med vaccinerne.

6) Økonomi: Vi kunne få meget folkesundhed, hvis vi kunne bruge penge sparet på at vaccinere alle danskere måske en gang om året i al fremtid på mange andre vigtige ting, såsom bedre børne/ældrepleje, livsstilssygdomme og mental sundhed.

Så ja, lad os debattere – og lad os få alle aspekter med, så vi når frem til den bedst mulige beslutning for såvel børn, Danmark og verden. Som jeg ser det tjener vi alle tre parter bedst ved ikke at vaccinere raske børn.”

Her er linket til Christine Stabell Benns kommentar på LinkedIn: https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:6828943670889345024/